Naar hoornbeeck.nl
Terug naar alle verhalen

Sanne is locatiesecretaresse én volgt een Ad-traject: “Ik word gestimuleerd om me te ontwikkelen”

Een van haar eerste taken was haar eigen diploma inpakken. Na al die jaren Hoornbeeck – eerst als student, nu als collega – denkt Sanne Maljaars nog niet na over vertrekken.  

Scroll naar het einde van deze pagina voor de video van Sanne.

“Ik heb altijd geroepen: ik wil secretaresse worden, maar dan wel op een school”, vertelt Sanne Maljaars (27) uit Meliskerke. “Het leek me een leuke, sociale omgeving. Ik zag mezelf niet in een kantoortje op de derde verdieping zitten, met gordijntjes voor de ramen. Ik wil leven om me heen hebben. Dat heb ik wel hier, met 700 studenten en ongeveer 90 collega’s. Soms zou ik de deur weleens op slot willen doen, haha.”  

Meetings, weekplanningen en chocola

Waar de vijf andere secretaresses op het Hoornbeeck in Goes elk een eigen sector hebben, is Sanne betrokken bij het locatiemanagement: ze is de rechterhand van de directeur. Ze stuurt haar collega’s van de administratie aan en verzorgt daarnaast de pr en communicatie. Elke dag ziet er dan ook anders uit: ze heeft veel meetings en bereidt die voor, maakt weekplanningen en heeft wekelijks een werkoverleg met directeur Rinus de Rijder.  

Ook ontwerpt ze flyers en banners en is ze betrokken bij diverse projecten. Zoals de contactavonden en de ‘Doe-Dagen’, waarbij middelbare scholieren een dagdeel meelopen. “Bij communicatie komt veel kijken, je bedenkt steeds nieuwe dingen. Zo is het idee om bij de komende diplomering chocolaatjes te geven, daar moet ik dan de wikkel voor ontwerpen. Ook doe ik de algemene mededelingen naar collega’s en houd ik de social media-kanalen bij.”   

Ze zit op kantoor met de andere secretaresses, waar studenten weleens binnenlopen met vragen – nog een onderdeel van haar takenpakket. “Af en toe neem je wat van elkaar over. Maar ik werk vier dagen, en de rest twee – dus mensen weten mij overal voor te vinden.”  

Van student naar collega

Het is Sannes eerste baan sinds ze haar opleiding Secretaresse niveau 4 in 2015 afrondde. Haar opleiding volgde ze op het Hoornbeeck. Sterker nog: een van haar eerste taken was het inpakken van haar eigen diploma, en die van haar klasgenoten.  

“Het was wel een nieuwe stap, en een nieuwe omgeving. Ik had les in een oud gebouw op de Lijnbaan, waar alleen de sector Economie zat. Toen ik op sollicitatiegesprek kwam, wist ik amper dat het hoofdgebouw bestond. En opeens werden je docenten je collega’s. Ik wist niet dat er zoveel achter de schermen gebeurde.”  

Ad-traject Schoevers

Sanne, toen 19 jaar, startte als administratief medewerker/secretaresse. Toen een paar jaar later haar collega wegging, heeft ze de rol van locatiesecretaresse op zich genomen. En na al die jaren is ze het nog steeds niet zat. Alhoewel ze twee jaar terug toe was aan een nieuwe uitdaging. “Ik wilde niet weg, maar was een beetje zoekend. Sowieso wilde ik niet voor de klas. Ik wilde mijn kennis verdiepen. Ik ben in de functie gerold van coördinator – bij sommige casussen dénk ik dat ik het goed doe, maar ik weet het niet zeker.”  

Om die reden startte ze in september 2022 een Associate degree (Ad)-traject Office Management bij Schoevers, waarvoor ze soms naar Utrecht en Rotterdam afreist. “Evert Timmerman, die toen nog locatiedirecteur was, stimuleerde het echt. Er was ook opleidingsbudget, dus alle seinen stonden op groen.”  

‘Door mijn opleiding snap ik meer dat we een visie hebben op het Hoornbeeck’
Locatiesecretaresse Sanne Maljaars

Door het Ad-traject ontwikkelt ze zichzelf én leert ze meer over het Hoornbeeck als organisatie. “We hebben de module ‘Management en Organisatie’ gehad – en nu snap ik meer dat we een missie en visie hebben op het Hoornbeeck. De moduleopdrachten kan ik altijd toepassen op een onderdeel van mijn werk. Binnenkort moet ik een plan schrijven voor marketing en communicatie. Ook de organisatie van de ‘Doe-dagen’ is een projectopdracht.” 

Vriendinnen als collega’s

Vanaf het begin heeft ze het goed naar haar zin op het Hoornbeeck. “Het is mijn eerste werkgever, ik weet niet of het beter kan. Mijn collega schudt van nee, haha! Ik ben er heel blij mee. De sfeer op Goes is heel leuk. De locatie is klein, de lijntjes zijn kort. Het is best samenbindend. Als mensen de school binnenkomen, zeggen ze altijd: ‘Wat is het hier gezellig.’ De sfeer is gewoon heel open, terwijl we wel nuchtere Zeeuwen zijn. En mijn collega’s zijn echt mijn vriendinnen, omdat je elkaar ook meerdere keren per week ziet.”  

Christelijke bubbel

Over een andere functie – buiten de reformatorische hoek – heeft ze destijds niet zo nagedacht. “Ik rolde van het een in het andere, wat dat betreft was het heel makkelijk. Achteraf denk ik dat het niet zo handig is geweest om altijd in de christelijke bubbel te blijven. Ik denk dat het goed is om als jongere ook te weten wat er buiten je straatje passeert.”  

“Ook qua schoolkeuze heb ik niet echt verder gekeken. Op mijn zestiende wilde ik kapper worden, maar dan zou ik naar het Scalda moeten. Dat vond ik een te grote stap, ik wilde echt naar het Hoornbeeck. Jongeren die op kamers gaan, staan voor bepaalde vraagstukken, dat heb ik nooit gehad. Maar toen was ik nog onzeker op dat gebied. Nu zou ik er minder moeite mee hebben.” 

‘Ik wil leven om me heen hebben; dat heb ik hier wel, met 700 studenten en 90 collega’s’ 
Locatiesecretaresse Sanne Maljaars

Op een karretje door de school

Een hoogtepunt van de afgelopen jaren is de livestream die zij en haar collega’s tijdens coronatijd opnamen. “De andere locaties namen een video op vanuit een studio, maar wij dachten dat we filmend door de school moesten lopen. Dat hebben we uiteindelijk gedaan, met een videomaker die op een karretje door school gereden werd. Het was een heel leuk project.” Het illustreert hoe divers Sannes baan is. “Er is elke dag wel wat te beleven. Of nou ja, elke dag – elke week sowieso. Het houdt je scherp en levendig.”