Naar hoornbeeck.nl
Terug naar alle verhalen

Facilitair manager Klaas: “Zonder een conciërge haal je je diploma niet”

Na jarenlang in de infra te hebben gewerkt, komt Klaas Schouten in het onderwijs terecht. Als docent én facilitair manager. “Wij zorgen dat de faciliteiten er zijn zodat studenten hun diploma kunnen halen – dat is veel mooier dan een riool graven.”

Scroll naar het einde van deze pagina voor de video van Klaas.

‘Zorgen dat er koffie uit de automaat komt’, zo omschrijft Klaas Schouten (58) zijn werk in een notendop. “Daar komt veel meer bij kijken dan alleen op een knop drukken”, aldus Klaas. “Je hebt er stroom voor nodig, water, een afvoerputje, koffie, een contract, een machine. Je moet bekertjes inkopen en afval verwerken.”

De school draaiend houden

Het laat in het klein zien wat hij als facilitair manager doet: zorgen dat de Hoornbeeck-panden in een tiptop conditie blijven. Denk aan schilderwerk, energiemaatregelen, vervanging van kapotte spullen en de plaatsing van een nieuwe examenruimte of leskeuken. Klaas: “Het mooiste is om van een afstandje te zien dat alles lekker draait. De kachel staat aan, het licht brandt, de wc’s zijn schoongemaakt, de docent zet het smartboard aan: als de school goed draait, heb ik het ook goed.”

Klaas houdt kantoor in Amersfoort, maar is verantwoordelijk voor alle Hoornbeeck-panden. Als er een nieuwe schuifdeur ingebouwd moet worden in Kampen, assisteert hij de hoofdconciërge bij de keuze voor bijvoorbeeld een aannemer. De drie installatiebeheerders in zijn team regelen centraal het installatiewerk voor alle locaties.

Infrawerken

Zijn kennis en kunde deed Klaas op in de wegenbouw. Na de mts heeft hij onder andere gewerkt als operations manager in de rioolrenovatie en als veiligheidskundige/KAM-coördinator bij infrabedrijf Van Gelder. Daar moest hij zorgen dat de projecten goed liepen. “Ik heb veel grote projecten gedaan, zoals de infrawerken aan de Coolsingel in Rotterdam. In ons vak maak je altijd wat. Van een kruispunt maak je een rotonde, over tien jaar rijd je eroverheen en zie je nog steeds je bijdrage aan het stukje infrastructuur in de praktijk liggen.”

'Het mooiste is om van een afstandje te zien dat alles in school lekker draait'
Facilitair manager Klaas Schouten

Overstap naar Hoornbeeck

Naast zijn werk in de infra vond hij het leuk om zijn kennis over te dragen: hij startte met lesgeven in het volwassenonderwijs bij vakschool SOMA in Harderwijk. Toen hij een vacature voor docent Bouwkunde bij het Hoornbeeck in de krant zag staan, werd zijn interesse voor het reformatorisch onderwijs gewekt. “Ik heb toen een open briefje gestuurd: ‘Ik ben geen bouwer, maar als je iemand zoekt voor kwaliteitsborging, projectbeheersing en veiligheidskunde…’” Op dat moment was er geen plek voor hem, maar een jaar later werd hij gebeld of hij een dag in de week kon gaan lesgeven bij de opleiding Infra. Die kans greep hij aan.

Een paar jaar later zegde hij zijn baan bij Van Gelder op en maakte hij de volledige overstap naar het Hoornbeeck. “Om mijn ARBO-certificering niet kwijt te raken, heb ik gevraagd of ik voor één dag in de week een ARBO-functie kon doen.” Zodoende kwam hij ook terecht bij facilitair. Toen de facilitair manager met pensioen ging, werd Klaas voor die functie gevraagd. Vanaf dat moment draaide hij zijn dagen om: 4 dagen facilitair manager, 1 dag docent Infra. Dat doet hij tot op de dag van vandaag.

Mensenmens

Klaas heeft een klik met de studenten. “Ik ben een mensenmens. Ik loop de hele dag door de school, dan maak ik vaak een praatje met de studenten. Soms zit iemand op de trap met z’n telefoon, dan ga ik er even bij zitten. 9 van de 10 keer is dat geen diepgaand gesprek, maar soms heb je een haakje. Dan kun je over dingen praten die gebeuren in de maatschappij.”

'Je kunt iets van jezelf laten zien, wie de Heere is in je leven’
Facilitair manager Klaas Schouten

“In mijn werk kan ik bijdragen aan een klein stukje van Gods koninkrijk. Je kunt iets van jezelf laten zien, wie de Heere is in je leven, hoe dat blijkt uit je manier van denken en werkpraktijk. Ik had een mooie baan waar ik meer verdiende, maar het werd op mijn hart gebonden om in het reformatorisch onderwijs te werken.”

Werkdruk

Hij is erg te spreken over het Hoornbeeck als werkomgeving. “Ik vind het leuk dat het een ‘platte’ organisatie is. Laatst hield de arbeidsinspectie een werkdrukonderzoek. Dat gaat ook over hoe je wordt opgevangen als werknemer. Landelijk gezien kwamen we daar heel goed uit. Je merkt dat er een directe lijn is tussen de directie en de werkvloer. De zorg voor het personeel springt er bij ons wel uit.”

Niet zonder conciërges

“Toen mijn zoon hier zijn diploma kreeg, stond hij op het podium. Wij zorgen dat de faciliteiten er zijn voor zo’n uitreiking, zoals het licht en geluid. Dat is zo mooi – veel mooier dan een riool graven. Daar doe ik het voor. Dat de studenten op een fijne manier een vak mogen leren, met gelijkgezinde jongeren opgroeien, kunnen omgaan met de ellende buiten de deuren. Zonder conciërges ga je je diploma niet halen.”