Hoornbeeck College
Locaties

Marien van Dam was 30 jaar docent op het Hoornbeeck en gaf
les in godsdienst, algemene economie, bedrijfs-economie, bedrijfsadministratie en statistiek. Wat veel studenten niet van mij wisten, was dat ik elke dag na schooltijd bij mijn dochter in de psychiatrische kliniek op bezoek ging.

 

In 1987 start Marien van Dam als docent op het Trigland College, de meao in Amersfoort die in 1997 als onderdeel van het Saldenus College opgaat in het Hoornbeeck College. De docent met diverse economische vakken en godsdienst in zijn pakket, blijft tot 2017 aan de scholen verbonden. Een bijzondere tijd.

Klooster

Eerlijk is eerlijk, Van Dam denkt met het meeste plezier terug aan de eerste jaren, de periode tot 1990. Het net gestarte Trigland is nog een ‘een klein schooltje’. “Je kende elkaar, we zaten in het klooster OLV ter Eem, bij de nonnen. Ik heb daar nog ‘Een vaste burcht’ op het orgel gespeeld”, vertelt de docent met zichtbaar genoegen. Vanaf het begin is er in de lessen van Van Dam veel ruimte om te zingen. “Vooral psalmen”, herinnert hij zich. “Op een gegeven moment probeerde ik iets uit te leggen en kwam er niet uit. Toen heb ik voorgesteld: zullen we maar gaan zingen, dan krijgen jullie morgen de oplossing.”

Verwondering

Wat veel studenten en zelfs sommige collega’s niet weten is dat Marien van Dam een zware last te dragen heeft in zijn leven. Zijn vrouw is 38 jaar ziek, zijn dochter is tijdens zijn werkzame leven 13 jaar opgenomen in de psychiatrische kliniek Zon & Schild, nabij het Hoornbeeck College gelegen. “Ik ben gezegend met een opgewekt karakter en vond lesgeven fijn, al was het soms zwaar. Ik ging iedere schooldag bij mijn dochter op bezoek. De artsen zeiden: ze komt er nooit meer uit. Maar de Heere heeft het dwars door alles heen wel gemaakt voor haar. Ze is na 13 jaar ontslagen, ook tot verwondering van de artsen. Toen heb ik mogen ervaren ‘Hoe donker ooit Gods weg moog’ wezen, Hij ziet in gunst op die Hem vrezen’.”

Overdragen

Het fijnste aan zijn werk vindt Van Dam het lesgeven. “Iets overdragen op studenten is mooi, zeker als het om Gods Woord gaat, zoals bij godsdienst.” De goede band met collega’s koestert de docent in al die jaren. “Ook daarom ben ik altijd met plezier naar school gegaan, het is een zegen dat ik dit tot mijn 65e mocht doen.” Zijn afscheid gaat niet geruisloos voorbij. “Ik heb de studenten uit mijn laatste groepen allemaal een boek gegeven, de jongens de Christenreis, de meisjes de Christinnereis. Voorin schreef ik: zoek de Heere en leef.” En precies dat is Van Dams belangrijkste boodschap die zijn drie decennia docentschap in het mbo verbindt.