Hoornbeeck College
Locaties

Hoornbeeck College opent De Inloop in Goes-Oost: ontmoetingsplek en leeromgeving

Op 10 oktober opende het Hoornbeeck College te Goes officieel de deuren van de nieuwe inloopvoorziening in Goes-Oost. Deze voorziening biedt een unieke ontmoetingsplek voor jong en oud en dient tegelijkertijd als praktijkgerichte leeromgeving voor eigen mbo-studenten. Met financiële steun van de Gemeente Goes, de Provincie Zeeland, het Oranje Fonds en diverse lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties is daarmee een belangrijke stap gezet in het verbinden van onderwijs met de lokale gemeenschap. 

Praktijkgericht onderwijs in wijk Goes-Oost

De nieuwe inloopvoorziening is een innovatief concept dat praktijk en onderwijs samenbrengt. Studenten van het Hoornbeeck College kunnen hier waardevolle praktijkervaring opdoen door direct te werken met kwetsbare inwoners van de wijk. “Met dit project halen wij de praktijk in de school en brengen we de school in de wijk,” vertelt de opleidingsmanager Johnny Lukasse. “Studenten leren daardoor niet alleen vanuit theorie, maar ontwikkelen ook maatschappelijke betrokkenheid. Dit bereidt hen optimaal voor op een toekomst in de zorg- en welzijnssector.” Naast het bieden van praktijkervaring, biedt de voorziening ook diensten aan de wijkbewoners, zoals een pallet aan welzijnsactiviteiten en bijvoorbeeld onze maaltijdvoorziening op de donderdagmiddag voor mensen met een beperkt budget. Dit maakt de inloopvoorziening tot een plek waar zowel de buurt als de studenten kunnen groeien en leren. 

Brede samenwerking voor maatschappelijke impact

Het project ‘De Inloop’ is tot stand gekomen dankzij samenwerking tussen onderwijsinstellingen, de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De Provincie Zeeland en de Gemeente Goes hebben het project financieel ondersteund, wat een belangrijke bijdrage levert aan de leefbaarheid van de wijk. “Dit project laat zien hoe verschillende partijen samenkomen om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken,” aldus Lukasse. “Het is een investering in de toekomst van onze studenten en de gemeenschap van Goes-Oost.”  

Tijdens de officiële opening op 10 oktober zullen Harry van der Maas (lid van Gedeputeerde Staten van Zeeland) en Andre van der Reest (wethouder gemeente Goes) aanwezig zijn om het belang van deze samenwerking te onderstrepen. 

Duurzaamheid en toekomstbestendigheid

De inloopvoorziening is niet alleen gericht op de korte termijn, maar ook een investering in de toekomst. “We streven ernaar om het project binnen twee jaar zelfvoorzienend te maken, zodat het een blijvend onderdeel van ons onderwijs én de wijk kan zijn,” licht Lukasse toe. Dit sluit aan bij de visie van het Hoornbeeck College, waarin onderwijs, maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid hand in hand gaan. De hoop is dat de beschikbare financiële middelen voor maatschappelijke diensttijd behouden blijven, zodat het project ook op lange termijn kan floreren. 

Investeren in verbinding en verantwoordelijkheid

Het Hoornbeeck College ziet voorziening De Inloop als een voortvloeisel uit de identiteit van het Hoornbeeck College: “Wij geloven dat onderwijs en zorg voor de medemens samen horen te gaan. Dit project biedt ons de kans om die overtuiging in de praktijk te brengen,” aldus Lukasse.  

Het bestaande Wijkleerbedrijf Goes-Oost wordt onderdeel van De Inloop. In 2018 werd het wijkleerbedrijf opgezet omdat het steeds lastiger werd stageplaatsen te vinden voor met name de studenten van de opleiding dienstverlening. Dit wordt nu dus uitgebreid met de faciliteiten van De Inloop.