Lieselotte Blonk, verpleegkundige, Rotterdam
Cultuurverschillen ontdekken
In haar derde studiejaar liep Lieselotte stage in Israël. Dit beviel haar zo goed dat ze ook in haar laatste studiejaar buitenlandervaring wilde opdoen. Ze was al meerdere keren in Afrika geweest, op vakantie met haar ouders maar ook voor vrijwilligerswerk. Via Noah’s Ark kon ze stagelopen in Oeganda. “Een bijzonder intense en mooie ervaring”, vertelt ze. “Ik werkte er op een kliniek die uit verschillende onderdelen bestond: ondervoeding, zwangerschap en bevalling en huisartsenzorg. Ik werkte veel met kinderen. Ondervoeding en mishandeling komen er veel voor, dat is heftig. Mijn werkzaamheden bestonden vooral uit het aanleggen van infusen, observeren bij ondervoeding, rapporteren en klinisch analyseren. Ik heb mijn stage verlengd, in totaal werkte ik er 7 maanden.”
De eerste drie maanden was Lieselotte de enige buitenlandse student, daarna kreeg ze gezelschap van een student onderwijskunde. Ze bouwde een goede band op met haar collega’s. “In het begin moest ik echt wel wennen. Als je elkaar beter leert kennen en de cultuurverschillen ontdekt, gaat het beter. Ik kreeg een bijzondere band met mijn collega’s, ze hadden vertrouwen in mijn kundigheid. Zo zeer zelfs dat ze een echt afscheidsfeest organiseerden.” Of Lieselotte een buitenlandstage aanraadt? “Jazeker, zo’n stage verbreedt je blik, je leert alles in perspectief te zien.”
Celine Leeflang, verpleegkundige, Gouda
Alle culturen samen
Celine bracht haar derdejaars stage door in Jeruzalem, in kinderziekenhuis ALYN, gespecialiseerd in revalidatie. Ze vertelt: “Een studente van Hoornbeeck Goes en ik werden samen aangenomen. We kenden elkaar nog niet, gelukkig klikte het vanaf het eerste moment. Ik heb in Jeruzalem een heel gave periode gehad, we zijn er gastvrij ontvangen. De taal was wel lastig, we spreken natuurlijk geen Hebreeuws. We werkten vooral met jonge kinderen, een deel nog te jong om te kunnen praten. Veel oudere kinderen hadden een tracheostoma waardoor ze verbaal moeilijk of niet konden communiceren.”
We communiceerden met onze handen en voeten, en als het nodig was kwam er iemand vertalen
De zorg in Israël is net zo specialistisch als in Nederland, ook wordt er veel geld geïnvesteerd in onderzoek, waardoor de zorg zich blijft ontwikkelen. “In het ziekenhuis zagen we veel heftige ziektebeelden. Veel kinderen met een trauma, dat raakte mij altijd wel. Ik heb er veel geleerd, ook op persoonlijk gebied.” Wat bij Celine de meeste indruk maakte? “Dat alle culturen er samen komen, Arabisch, Joods, Armeens en christelijk. Iedereen ging goed met elkaar om. Dan zag je een Joodse moeder een Arabische moeder knuffelen. In heftige omstandigheden telden de verschillen niet, ze vonden steun bij elkaar.” Overigens knoopt Celine er nog een buitenlands jaar aan vast: via Youth With A Mission vertrekt ze in oktober naar Washington.
Thera Visser, management assistant, Amersfoort
Stage met zon en cultuur
Thera Visser vertrok voor haar stage in het laatste studiejaar 10 weken naar de zuiderzon. Op het eiland Malta werkte ze bij Feltom, de Federation of English Language Teaching Organisations. De voordelen van Malta spreken voor zich, vindt Thera. “Het is er lekker warm en iedereen spreekt Engels! Maltezers hebben hun eigen taal, maar die wordt voornamelijk thuis gesproken.” Feltom verzorgt Engelstalige cursussen voor buitenlandse studenten. Thera’s stagewerkzaamheden bestonden uit het verzorgen van mailings, helpen bij de voorbereidingen van de cursussen, scannen, assisteren bij de organisatie van een event en de ontvangst van gasten. Ze ging in haar upje naar Malta en leerde er veel. “Behalve dat het goed was voor mijn Engels, leerde ik ook voor mezelf opkomen. Het was een hele uitdaging om het avontuur in je eentje aan te gaan.”
Het was een hele uitdaging om het avontuur in je eentje aan te gaan
Omdat ze alleen was, zocht ze bewust contact met locals via kerk en volleybal. “Gelukkig had ik ook leuke huisgenoten, ik leerde snel mensen van allerlei nationaliteiten kennen.” Na het werk volgde vaak een bezoekje aan een strand of terras. “In het weekend ging ik meestal naar een cultureel hoogtepunt, zoals een stadje of Gozo, het zustereiland van Malta.” Een buitenlandstage? Doen, zegt Thera. “Het is een geweldig avontuur, zeker als je alleen gaat!”
Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2020-2021, een uitgave van het Hoornbeeck College. Bekijk hier het hele magazine.