Hoornbeeck College
Locaties

Initiatiefnemer Hoornbeeck Herdenkt: 'Leur nom pour vit les generations'

Oud-studentenraadslid Leendert Weggeman is initiatiefnemer van Hoornbeeck Herdenkt. Wij vroegen hem naar het ontstaan, het doel en de uitwerking van dit voorstel. Lees mee! 

Wat was je rol binnen de Studentenraad en wat heb je bereikt?

Als algemeen lid ben ik commissievoorzitter geworden van de commissie ‘Onderzoek & medezeggenschap’. Met deze commissie hebben wij het huishoudelijk reglement van orde opgesteld; iets waar de huidige Studentenraad nog steeds gebruik van maakt. Daarnaast schreef ik het initiatiefvoorstel ‘Hoornbeeck Herdenkt’ met als doel om meer aandacht te geven aan het blijven herdenken.

Wat doe je op dit moment voor de Studentenraad?

Ik ben net beëdigt als voorzitter van de alumniraad. In de alumniraad zitten oud-studentenraadsleden die hun ervaringen kunnen gebruiken in het adviseren van de huidige Studentenraad. Deze raad heeft als doel om de Studentenraad te adviseren maar ook om bijvoorbeeld trainingen te geven.

Leendert Weggeman

Leeftijd: 20 jaar
Studie: Volgde op het Hoornbeeck de opleiding Verkoopspecialist & Manager Retail. Studeert nu docent Maatschappijleer aan de Hogeschool Rotterdam.

Hoe ben je bij het voorstel ‘Hoornbeeck Herdenkt’ gekomen?

Goede vraag! Toen ik in de Studentenraad kwam wilde ik graag een voorstel schrijven maar ik wist nog niet zo goed een onderwerp. Je kunt namelijk van alles bedenken. Ik had altijd al wel een interesse in de Tweede Wereldoorlog, vooral ook het herdenken daarvan. In het mbo werd daar niet zoveel aandacht aan besteed en dat wilde ik graag veranderen!

Ik vond het belangrijk dat er meer bewustzijn komt onder jongeren rondom het herdenken. Door te herdenken kunnen we het voorkomen, terwijl als je het vergeet de kans groter is dat het nog eens gebeurd. Vervolgens ben ik gaan nadenken hoe we dat binnen het Hoornbeeck kunnen vormgeven, bijvoorbeeld in lessen burgerschap en godsdienst. Mijn grootste drijfveer was om de mensen te eren en een stukje bewustzijn de creëren bij mbo’ers.

Kun je uitleggen wat het voorstel ‘Hoornbeeck Herdenkt’ inhoudt?

Ik ben gestart met een enquête onder alle studenten om af te tasten wat wel en niet kan werken. Daarop kwamen heel veel ideeën binnen, wel bijna 600! In mijn voorstel heb ik deze ideeën allemaal een plek gegeven en voorgelegd aan het CvB. De verdere uitvoering heb ik gelaten bij de locaties zelf. Het doel was dat er meer aandacht moet komen voor het herdenken, en dat lijkt aardig gelukt!

Wat wil je meegeven aan studenten over ‘Hoornbeeck Herdenkt’?

Vaak gaat het over aantallen, maar je hoeft maar één persoonlijk verhaal te lezen van iemand en dat raakt veel meer dan aantallen. De aantallen onder aandacht brengen was niet mijn doel van het voorstel, maar de persoonlijke verhalen die vertelt moeten worden. En een tip: bezoek musea! Er zijn genoeg musea met persoonlijke verhalen die verteld moeten worden.

Mijn grootste drijfveer was om de mensen te eren en een stukje bewustzijn de creëren bij mbo'ers.

Heb je leestips omtrent dit onderwerp?

Laatst las ik het boek ‘De tweeling van Auschwitz’, geschreven door Eva Mozes Kor. Zeer indrukwekkend! Het gaat over een tweeling in dit kamp waarop Duitsers allerlei testen deden.  Een van de meisjes wordt op een gegeven ziek en naar een aparte barak gebracht. Daar is ze op zoek naar water, en met al haar wilskracht lukt het haar om dat te bemachtigen. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat zij, en ook haar zusje, het overleeft hebben.

Ben je in je dagelijks leven ook bezig met herdenken?

Ik heb een tijdje in het 4 en 5 mei comité van Zwijndrecht gezeten, destijds was ik er wel meer mee bezig. Daarnaast kan elke burger in Nederland iets doen. Voor huizen waar Joodse mensen hebben gewoon liggen zogenaamde ‘struikelstenen’. Die hebben messing plaatjes, die snel verweren. Met een simpele daad, het schoonmaken van deze stenen, kun je ook die mensen eren.