De wereld staat bol van de mogelijkheden en keuzes. Loop door de supermarkt en je vraagt je af: welke mayo, hagelslag of yoghurt zal ik kopen? Ook in je toekomstige loopbaan kun je alle kanten op. Tot honderd jaar geleden waren de mogelijkheden beperkt: je deed vaak hetzelfde als je vader of moeder. In 2025 hebben we alle vrijheid om een eigen keuze te maken. Ga je werken in de zorg of techniek, een eigen bedrijf starten of eerst een jaartje reizen?
De maatschappij van nu vertelt ons dat we goed moeten presteren, het meeste uit onszelf moeten halen en ‘de dag plukken’. Op social media zie je perfecte levens voorbijkomen en leer je hoe jij succes hebt. Koop dit product, volg deze cursus, investeer je geld hierin… Een rijk en bruisend leven is het doel. We baseren onze keuzes vervolgens vaak op wat anderen van ons verwachten. Of nog sterker: wat we dénken dat anderen van ons verwachten.
Vast lopen
Schrijfster Els van Dijk, jarenlang directeur van de Evangelische Hogeschool, liep dagelijks tussen jongeren die een studie moesten kiezen. Ze schrijft in een van haar columns: “Rond studiekeuze en beroep zie ik steeds meer spanning ontstaan, veroorzaakt door de beelden die er leven. Mensen krijgen het idee dat zij ondernemer moeten zijn van hun ‘eigen ik’, in een samenleving vol uitzonderlijk getalenteerde mensen.”
Geen missie
Ze vervolgt: “Steeds meer jonge werkenden lopen vast. Hoe dat komt? Door prestatiedruk, constant bereikbaar zijn, financiële onzekerheid en de voortdurende stroom aan nieuws over klimaat, stikstof en oorlog. Ik zie bij veel mensen een leegte, niet weten waarvoor je leeft, geen bezieling en een gebrek aan een missie. Als je dat combineert met de veeleisende wereld, knapt er iets. En ja, dan hoor je verhalen van iemand die helemaal vast zit omdat een stage is mislukt.”
Hoe wil jij van betekenis zijn in deze wereld?
Hoe sta jij in het leven?
Weten waar je voor leeft, bezieling en een missie in dit leven is volgens Van Dijk belangrijk om niet in die valkuil van de veeleisende maatschappij te trappen. Ze begon haar lessen en gesprekken altijd met de vragen: ‘Hoe sta jij in dit leven? Wat is je diepe verlangen? Hoe wil jij van betekenis zijn in deze wereld? Hoe wil jij Jezus’ hart, handen en voeten zijn?’
Kiezen als christen
Als christenen zijn we geroepen om God te dienen en onze naasten lief te hebben als onszelf. Met de talenten die we hebben gekregen, in de omgeving waar we wonen. Het is belangrijk om dit als leidraad te nemen bij de keuzes die je maakt, ook bij het kiezen van een mbo-opleiding. Dat is iets anders dan keuzes maken die op jezelf en je eigen succes gericht zijn. Dit geldt voor je studie en carrière, maar ook voor je vrienden en vrijetijdsbesteding. Met wie ga je om, wat doe jij ’s avonds, welke kleding koop je?
Lees hieronder 10 praktische tips om een opleiding te kiezen.
10 praktische tips om een opleiding te kiezen
1. Bid om wijsheid
In Jakobus 1:5 staat: “En indien iemand van u wijsheid ontbreekt, dat hij ze van God begere, Die een iegelijk mildelijk geeft, en niet verwijt; en zij zal hem gegeven worden.” God wil je wijsheid geven, bid er specifiek om!
2. Verwacht het van de Heere
In Spreuken 3:5-6 staat: “Vertrouw op den HEERE met uw ganse hart, en steun op uw verstand niet. Ken Hem in al uw wegen, en Hij zal uw paden recht maken.” Duidelijk, toch?
3. Ontdek je talenten
Waar jouw talenten en de behoeften van de wereld bij elkaar komen, daar ligt je roeping. Vraag jezelf af wat je talenten en interesses zijn, welke vakken je het leukst vindt en of je meer praktisch (doen) of theoretisch (leren) bent.
4. Zorg voor rust bij het kiezen
Zorg voor rust tijdens het kiezen, bijvoorbeeld door minder online te zijn, dan heb je tijd om goed na te denken.
5. Onderneem tijdig actie
Niet kiezen is ook een keuze, maar begin met dat allereerste stapje. Begin zo vroeg mogelijk met oriënteren, uiterlijk bij de start van je examenjaar.
6. Ontdek wat er allemaal kan
Bezoek de open avonden van het Hoornbeeck College, vraag je decaan wat hij bij jou vindt passen, plan een meeloopdag of volg een proefles.
7. Kijk naar de arbeidsmarkt
In de meeste sectoren is volop werk op dit moment, maar toch is het goed om te kijken naar baanperspectieven. Praat met mensen die nu in het vakgebied werken. Vraag hen naar hun ervaringen!
8. Gebruik een online keuzetest
Online tests zoals de www.kiesmbo.nl/interessetest geven je een beter beeld van de opleidingen die passen bij jouw interesses en vaardigheden. Let wel: niet alle vermelde opleidingen worden op het Hoornbeeck gegeven.
9. Probeer wat bij je past
Heb je al een lichte voorkeur voor een sector, kijk eens of je er nu al een zaterdagbaantje in kunt krijgen. Of vraag of je een keer een dagje mag kijken op de werkvloer. Werkgevers hebben daar vaak ruimte voor.
10. Verkeerd kiezen mag
Natuurlijk probeer je in één keer de juiste opleiding te kiezen, maar wees niet bang dat je de verkeerde richting volgt. Soms wordt door een verkeerde keuze de juiste opleiding duidelijk.
Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2024-2025, een uitgave van het Hoornbeeck College.