Hoornbeeck College
Locaties

Bezinningsdag 2025: kom tevoorschijn!

Elke eerste maandag van het jaar is de Bezinningsdag voor het personeel van het Hoornbeeck College. Dit jaar is het thema ‘Hé jij, waar ben je?’ over de (Bijbelse) roep om tevoorschijn te komen.

Al op het parkeerterrein is de collegiale sfeer merkbaar. Bijzonder, want de meesten die hier vandaag rondlopen, kennen het personeel van andere locaties niet – of hooguit van gezicht. Het is de Bezinningsdag 2025: vanuit alle hoeken van het land reizen honderden collega’s af naar hoofdlocatie Amersfoort om samen het jaar inhoudelijk te starten. Een dag met lezingen, workshops, samenzang en een goedverzorgde lunch.

Het is 6 januari, dus nieuwjaarswensen mag officieel nog – en gebeurt dan ook rijkelijk. “De reis vanuit Kampen ook weer gemaakt?” klinkt er in de garderobe. Een collega met een gebroken voet krijgt het nodige medeleven, en terwijl iedereen met een beker koffie of thee in de hand een plaatsje in de zaal zoekt, komt ook de bus uit Goes aangereden.

Spreek je uit

Vandaag gaat het over ‘tevoorschijn komen’ en verantwoordelijkheid nemen. God riep Adam in Genesis 3:9 met de woorden ‘Waar ben je?’ en zo roept Hij ook ons. Hoofdspreker opperrabbijn Binyomin Jacobs moedigt in zijn lezing aan om niet achterover te leunen, maar om goed te doen en licht te brengen in de duisternis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo stelt Jacobs, heeft 5 procent van de Nederlanders gecollaboreerd met de nazi’s, 5 procent zat in het verzet en de overige 90 procent deed niets. We moeten ons niet afzonderen en opgaan in de ‘kudde’, ook niet in tijden van een nieuwe religie: secularisatie.

Ook de andere sprekers, burgemeester E. Bilder van Zwartewaterland en ds. G.W.S. Mulder, wijzen op het belang om je uit te spreken. “Kom naar buiten voor wat je ten diepste drijft”, aldus Bilder, “dan kun je anderen raken.” Het is makkelijk om een grijze muis te zijn – ook refo-jongeren hebben die neiging, constateert ds. Mulder – en aan ons de verantwoordelijkheid om hen te wijzen op Gods heil. Bestuurder Willem de Potter haalt Jesaja 49:8-9a aan, waarin de Heere ons oproept om uit de duisternis te komen. “Kom tevoorschijn naar je collega’s. Jouw werk krijgt betekenis als je elkaar vertrouwt, als je elkaars werk waardeert en je zwakheid toont. Toon iets van je geloof, of van je strijd tegen ongeloof.”

Chris Stoffer, Puriteinen en Vader Jacob

Mooi om daar met collega’s op allerlei manieren op te reflecteren. Na het plenaire ochtendprogramma zijn er twee workshoprondes, met in totaal 29 verschillende workshops over uiteenlopende onderwerpen. Zoals SGP-politicus Chris Stoffer over verantwoordelijkheid in de politiek, ds. R.W. de Koeijer over Puriteinen en Els van Dijk over identiteit als bron van hoop. De honderden collega’s verdelen zich over lokalen door het hele gebouw.

Op de begane grond klinkt twee keer een uur lang ritmisch geklap en een meerstemmig ‘Vader Jacob’ door de gangen: de muziekworkshop van collega-docent Hugo van der Meij. En op een gegeven moment stappen er een aantal dames met modderige wandelschoenen binnen, terug van de wandelworkshop. Ze moesten – met een kaart en kompas op zak – een route lopen, en ondertussen met elkaar van gedachten wisselen over bijvoorbeeld verantwoordelijkheid voor het welzijn van de ander. Ondanks het grauwe winterweer een “geweldige workshop”.

“Ik vond het fijn om te merken dat anderen ook struggelen om stille tijd te houden”, vertelt een collega na afloop van de workshop van Elise Pater over stille tijd. En ook dat raakt aan de boodschap van vandaag, om tevoorschijn te komen naar elkaar.

Stappen zetten

Zo gaat het Hoornbeeck-personeel aangemoedigd het nieuwe jaar in. ‘Tevoorschijn komen’ heeft te maken met verantwoordelijkheid nemen. Daarvoor bidden, en vervolgens concrete stappen durven zetten. Net als de Israëlieten toen ze de Jordaan overstaken naar Kanaän, zoals ds. Mulder aanhaalde. Of dat nu gaat om een gesprek starten met een collega of student, je uitspreken voor de goede zaak of je kwetsbaar opstellen. En dan is het mooi om samen te hebben gezongen: ‘Neem mijn leven, laat het, Heer’, toegewijd zijn aan Uw eer’.